Evenementen en actualiteit

 

De Milieulente krijgt een nieuwe vorm

Dit jaar heeft de Cel Leefmilieu beslist zo een zo nauw mogelijke aansluiting bij de Vorstenaren te vinden door deel te nemen aan de sleutelevenementen van de lente in Vorst: de Brusselse Waterdagen, Vollenbike, het Feest van de Buren, de 48u van de Stadslandbouw, enz.
Het gaat om meer dan een infostand: we zullen ook een animatieactiviteit/workshop brengen in verband met de volgende thema’s: stadslandbouw, biodiversiteit, zero afval, ...

We zullen dus deelnemen:

• aan de 48u van de Stadslandbouw
op zaterdag 4 mei van 13u tot 18u in de Drukkerij (Drukkerijstraat 5)
Vegetale inktworkshop voor kinderen, onder de leiding van Maya Schuitens:
Wanneer fruit en groenten kleureninkt worden, worden wij schilderkoks! Kom mee verschillende ingrediënten combineren en uw recept op het papier uitspreiden ... tot groot genoegen van de ogen.

• Op de Duurzame Markt Albert
op donderdag 9 mei en 6 juni van 15u tot 20u op de Duurzame Markt Albert (Verlossingssquare)
Alma Sana komt met zijn mobiele drogisterij om de hele namiddag lang uw eigen natuurlijke en afvalloze onderhoudsproducten te maken.

• Aan Vollenbike
op woensdag 22 mei om 21u op het Sint-Denijsplein
Film-fiets: dankzij de benen van de vrijwilligers die zullen trappen om het systeem te doen draaien, zullen de Vorstenaren kunnen genieten van de vertoning van de documentaire ‘Le potager de mon grand-père’.

• Aan het Feest van de Buren van de Drukkerijwijk
op vrijdag 14 juni van 15u30 tot 20u in de Drukkerij (Drukkerijstraat 5)
Vegetale drukworkshop voor kinderen, onder de leiding van Maya Schuiten: een namiddag lang zal de Drukkerijstraat opnieuw haar naam waarmaken: we zullen op verschillende soorten texturen drukken, in droogdruk of in kleurendruk, in reliëf of vlak, maar steeds met de vrijheid om te onderzoeken, uit te testen en te vernieuwen.

Als u wilt dat de Cel Leefmilieu deze lente ook op uw evenement aanwezig is, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen!
 

Programma Workshops "Telen in de stad" 2019 in Vorst:


De workshops 'Telen in de stad' zijn initiatieworkshops over voedselproductie in de stad. Al deze workshops worden ingericht door Leefmilieu Brussel in het kader van de 'Good Food'-strategie en worden georganiseerd in samenwerking met de gemeenten en OCMW's van het Gewest. De Gemeente Vorst heeft beslist om samen met het OCMW aan dit project deel te nemen.

De workshops vinden overdag en 's avonds plaats, in het Frans (documentatie op papier beschikbaar in het Nederlands).

Deelnemen is gratis. Inschrijven via deze website  is verplicht.

Info:lsollanders@forest.brussels
02 348 17 35   

          
Mijn vergeten groenten

Er bestaan oude groenten in onze streken die tegenwoordig nochtans minder geteeld worden. Deze groenten zijn aangepast aan ons klimaat, grond en ziektes en plagen. Met een zekere waarde in onze moestuin en in ons bord, het zijn heerlijke groenten ! We zullen de tijd nemen om de voordelen te overlopen van een goede groentekeuze, een goede plek te kiezen en na te denken over het waarom bepaalde groenten vergeten zijn. Daarna zullen we de kweek en de oogst van bepaalde groenten gedetailleerd overlopen.
Op het menu: pastinaak, snijbiet, schorseneer, koolraap, aardpeer,… Een kleine degustatie en een kiemplant om mee naar huis te nemen zullen worden voorzien om met het hoofd, de handen en de smaakpa-pillen vol met inspiratie terug naar huis te gaan.

Workshop van 1x 3uur :
•    25 maart van 13u tot 16u (Drukkerijstraat 5, Vorst)
           

Zorg dragen voor mijn moestuin

Natuurlijk zorg dragen voor je moestuin, dat leer je! Van de inrichting van de tuin tot de oogst, ontdek hoe nuttige insecten te bevorderen, plagen in de oogst te voorkomen en op natuurlijke wijze voor planten te zorgen. Deze workshop nodigt je uit de belangrijkste vijanden van de moestuin, de inrichtingstechnieken en het beheer die hun schade kunnen beperken, te ontdekken. Dit om het plezier van het tuinieren te behouden met respect voor de natuur en de gezondheid.


Workshop 1x 3uur :
• 4 april van 18u tot 21u (Neerstalsesteenweg 323 A, Vorst)
• 6 mei van 13u tot 16u (Drukkerijstraat 5, Vorst)


Bonen, tomaten en bonen

Dit zijn de favorieten onder de groenten! Deze workshop geeft je de mogelijkheid om van A tot Z de cultuur van sommige groenten te bekijken die gemakkelijk te kweken zijn: tomaten, erwten, bonen, aardappelen, courgettes…. Voor elke groente zullen we op een interactieve manier een maximum informatie verzamelen over de teelt, de nodige substraat en volume, de keuze in de verscheidenheid, de meest gevreesde plagen en ziektes en de oogst die men kan hopen te verkrijgen.


Workshop 1x 3uur :
• 4 april van 13u tot 16u (Neerstalsesteenweg 323 A, Vorst)
• 16 mei van 18u tot 21u (Drukkerijstraat 5, Vorst)


Sla doorheen het jaar


Zin om verse en gezonde sla te eten, zelfs in de winter ? Ontdek in deze workshop dat het kan !
Hier kunt u enkele soorten en rassen leren kennen, die doorheen het jaar geteeld kunnen worden. Ook zult u zien waar, wanneer en hoe men moet zaaien en oogsten om de teeltperiodes te verlengen


Workshop 1x 3uur :
• 28 mei van 18u tot 21u (Drukkerijstraat 5, Vorst)

 

 

 

Mr Fungi & Mrs Witloof

Workshops om paddestoelen en witloof thuis te leren telen!

Schrijf je in voor de cyclus van workshops om een kit te krijgen dat je mee naar huis mag nemen en waarin je champignons en witloof kan telen. De kit wordt tijdens de champignons workshop uitgedeeld, het is dus ten sterkste aangeraden om deel te nemen aan beide workshops en dus aan de volledige cyclus.

  • Mister Fungi: Workshop Paddenstoelen:

Tijdens deze namiddag bezoek je het lokale paddenstoelenkwekerij, je leert er alles over de wondere wereld van de paddenstoelen (de morfologie, de levenscyclus,  de verschillende soorten, het gebruik ervan in de keuken, geneeskunde, mycoremediation, enz.) maar je zult ook je eigen paddenstoelenkit kunnen samenstellen op basis van koffiedik dat per fiets te Brussel wordt opgehaald, van stro en mycelium. Achteraf mag je de kit ook mee naar huis nemen.

 

  • Mrs Witloof: workshop witloof:

Tijdens deze workshop bezoek je de pedagogische moestuin in de Drukkerijstraat te Vorst en de nieuwe stedelijke productieruimte voor witloof.

Kom de geschiedenis van de witloofproductie te Brussel ontdekken en leer hoe je thuis je eigen witloof kunt kweken, op basis van je kit om oesterzwammen te kweken (hergebruik van de restjes champost).

Eerstkomende cyclus:

  • Cycle 10

Dinsdag 26 februari: workshop champignons om 18u in het Maisonecohuis, Fortstraat 33 – 1060 Sint-Gillis &
Dinsdag 9 april: workshop witloof om 18u in de Drukkerij, Drukkerijstraat 5 (Vorst)
Facebook


Info en inschrijvingen:
GRATIS voor inwoners van Sint-Gillis en Vorst (5€ voor de anderen).

Info: jcharlier@vorst.brussels – 02 348 17 39

 

Pedagogische Moestuin

Iedereen is welkom om de tuin van de Drukkerij te bezoeken! Kom al uw vragen stellen over ecologisch tuinieren, zaadjes ontvangen en zaaigrond maken en meenemen.

Wil wil, kan ook deelnemen aan het onderhoud van de moestuin en tegelijkertijd groenten plukken.

Adres:
Drukkerij: Drukkerijstraat 5 te Vorst
Open elke dinsdag van 13u30 tot 16u30.

Informatie: Aline Dehasse 0487 59 03 13
aline@haricots.org

 

Een tuin met verfplanten in Vorst


Planten om te eten, te drinken, te verzorgen… en waarom niet om te kleuren? Tot de komst van de synthetische kleurstoffen in de 19e eeuw gebruikten de schilders en de ververs onder meer planten om hun kleurenpaletten te fabriceren. In samenwerking met de Cel Leefmilieu nodigt de Vzw “Nuances de Plantes” u uit om te reizen in de artistieke, botanische, wetenschappelijke, historische en folkloristische wereld van de plantaardige kleurstoffen door het botanische tuintje vol verfplanten te bezoeken in de Familielaan.

Info: lsollanders@vorst.brussels – 02 348 17 35 of op Facebook

 

Imkerinitiatie

In het kader van het project "Van riek tot vork" heeft de Gemeente Vorst het genoegen u te mogen uitnodigen op een Imkerinitiatie onder leiding van Nathalie Jacquemin (SRABE).

De workshops worden op zondag gehouden van 10u tot 13u in het Jacques Brelpark, Kersbeeklaan 250, 1190 Vorst.
 
Tijdens deze cyclus van twee jaar zullen de aspirant-imkers vertrouwd raken met de grondbeginselen van de bijenteelt in de stad.
De workshops zullen betrekking hebben op het collectieve en actieve beheer van een bijenstal in het Vorstse Jacques Brelpark,
de overdracht van vakkennis en sensibilisering rond de problemen van de bijensterfte. De opleiding is in de eerste plaats voor Vorstenaren bedoeld (zie hier de handvest).

Doelstellingen van de opleiding

  • Een groep bewoners vormen met interesse voor bijenteelt, vakkennis overdragen en de duurzaamheid van het project veiligstellen
  • De gemeente Vorst doen aansluiten bij de brede beweging voor het opnieuw plaatsen van bijenkorven in de stad
  • De inwoners sensibiliseren rond de problemen van de bijensterfte en het "stillere" verdwijnen van de wilde bijen, en hun impact op de biodiversiteit
  • Voor de inwoners en verenigingen van Vorst didactische bezoeken aan het bijenstal organiseren
  • De honingproductie van twee jaarlijkse oogsten (mei-juli) delen


Informatie en inschrijvingen
02 348 17 39 of jcharlier@vorst.brussels

Voor alle vragen, inlichtingen of projecten kan u steeds bij ons terecht.

Volg onze activiteiten op onze Facebookpagina.

Afdrukken
« april 2019 »
april
ZoMaDiWoDoVrZa
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
liensfocus

Lopende werven

Publicaties

Foto's

Geef uw mening

Agenda
Herinrichting van het hart van Vorst 25-04-2019 20:00 - 22:00 — School Vignoble (Monte-Carlolaan 91)
Conversatietafels Nederlands 26-04-2019 - 21-06-2019 — Nederlandstalige bibliotheek van Vorst- de bib - Van Volxemlaan 364
Zondag Atomix 28-04-2019 10:00 - 17:00 — Wielemans Ceuppenslaan en Bondgenotenstraat
Werktraject 2019 29-04-2019 - 15-05-2019 — Vorst, Ukkel en Sint-Gillis
'Living Imprimerie': En als uw straat nu eens uw tuin werd? 29-04-2019 - 05-05-2019 — Drukkerijstraat 5
Aankomende agenda-items...