Openbaar onderzoek:

 

openbaar onderzoekAlle vergunningsaanvragen zijn onderworpen aan specifieke bekendmakingsprocedures.  Daarmee wordt de organisatie van een openbaar onderzoek en, voor inrichtingen van klasse 1B en 1A, een hoorzitting door de Overlegcommissie bedoeld.  Er bestaan enkele uitzonderingen, zoals verlengingen na 15 jaar en kleine wijzigingen aan een bestaande vergunning.

Het openbaar onderzoek heeft tot doel het project bij het publiek bekend te maken.

Ook biedt dit de bevolking de gelegenheid haar mening over het dossier te geven.

Het onderzoek beslaat een periode van minstens vijftien dagen.  De helft van deze termijn moet plaatsvinden buiten de schoolvakantieperiodes van de zomer, Pasen en Kerstmis.

Aangezien het om een lokale administratieve procedure gaat, is het de plaatselijke overheid, d.w.z. de gemeente in kwestie, die belast is met de organisatie van het openbaar onderzoek.  De Gemeente zorgt voor de bekendmaking in de omgeving, maar de aanvrager is verantwoordelijking voor het plaatsen van een bekendmaking op zijn  eigendom.  Het onderzoek wordt bekendgemaakt d.m.v. affiches van groot formaat, waarop een tweetalige tekst is gedrukt in zwarte letters op een rode achtergrond.

Voor deze affiches staan meerdere borden ter beschikking in een perimeter die dicht bij de installatie ligt en op de gemeentelijke mededelingenborden.

Op de affiches wordt verduidelijkt wat er aangevraagd wordt.  Het kan gaan om nieuwe inrichtingen; in dat geval wordt er eenvoudigweg gesproken over een aanvraag tot vergunning.

Indien er al een inrichting is die door een vergunning gedekt wordt, kan de beheerder een vernieuwing (indien de geldigheidsperiode ten einde is) of verlenging van de vergunning (om een geklasseerde installatie bij de reeds toegestane te voegen) aanvragen.

Het is tevens mogelijk dat de beheerder zijn situatie regulariseert, o.m. wanneer een bestaande installatie voor het eerst is opgenomen in de lijst van het Belgisch Staatsblad.

Afdrukken